by MargaritE » Tue Apr 14, 2009 10:28 pm
Копирам интервю с Емил Кошлуков във вестник "Труд" от 14.04.2009
Емил Кошлуков, лидер на „Новото време”: И Тошко Славков е жертва на комунизма
- Доста любопитни неща се изписаха за вас, докато бяхте в къщата на „ВИП брадър". Кое е най-фрапиращото, което прочетохте?
- То не е фрапиращо, защото е от 20 години насам, тогава нямаше жълта преса, само комунистическа. Обвиненията за гей, за затвор. Явно на всеки 20 години ще ми се преповтарят, очевидно такъв е цикълът. Но най-сериозното в тези лъжи е коментарът, че не съм бил политически затворник, защото съм критикувал системата. Ето копие от обвинителния ми акт, където ясно са посочени причините. Например, че „заедно със свои другари Кошлуков прочел книгата на Желю Желев „Фашизмът", тълкували я превратно и лично Кошлуков разпространявал враждебни за социалистическия строй в НРБ твърдения" (още от обвинителния акт виж в карето). Винаги има хора, които са озлобени, комплексирани, аз ги разбирам и до голяма степен ги съжалявам. Такива приказки ще има, не трябва да им обръщаме внимание.
- Очевидно семейството ви не е претръпнало. Веднага след като излязохте от къщата, хукнахте към Пазарджик да успокоявате майка си...
- Първата криза беше през 1989-1990 г., когато станах популярен като най-младия лидер на СДС. Тогава ДС и БКП пуснаха във в. „Народна армия" същата кампания - гей, агент на КГБ, агент на ЦРУ, тогава беше модерно да си агент,
да държиш чужди разузнавания, сега е да си доносник на ДС. И баща ми, лека му пръст, и майка ми го преживяха много тежко. Защото не стига, че едва са ме дочакали от затвора, отново започват обвиненията - агент, педераст и т. н. След поредицата от много гнусни статии Нешка Робева и Светлин Русев излязоха много яко в моя защита. И то при положение че Нешка е член на БСП, депутат в парламента още на Тодор Живков. Минаха 20 години, майка ми се успокои, завърших училище, има внуче, не съм малограмотен, успявам нещо да правя, но понеже стана на 80 години, като всеки
възрастен човек, приема много навътре подобни глупости.
- Как реагира на влизането ви във „ВИП брадър"?
- Беше категорично против участието ми, опасяваше се от излагации, защото беше гледала другите издания, „в които по цял ден пият и си показват голите задници". Последното й го спестихме. Тя не беше хич съгласна, искаше да избяга на село, да се скрие от хората. Обясних й, че сега шоуто е за благородна кауза. Аз знаех, че това ще излезе по жълтата преса, защото няма какво друго да извадят. Не съм приватизирал, нямам 5 апартамента, нямам сараи, живея на квартира, включително и като депутат не ползвах мандатно жилище. И понеже няма как да изкарат друго, пак ще стана педераст, гей и агент. Но за нея на тази възраст вече е много тежко. Затова отидох да видя как е, добре е. Разбира се, най-страшното е, че ме е видяла с цигара, това е по-вредно от всичко друго. Може да съм агент на Мосад и периодично да излизам с негър. Но пуша ли, за нищо не ставам. Очаквах да ме пребиесточилка, размина ми се. До ден днешен не съм запалил цигара пред майка си, като си ида в Пазарджик крия всичко, защото ще ми извади едното око с вилица на момента. За съжаление вече съм разкрит, но, слава богу, тя е добре.
- Поне в къщата й показахте, че не сте обратен -с тия заигравки с Ивайла Бакалова...
- Тя в тази посока няма никакви тревоги, дори има леки притеснения, че Наталия (б. p., жената, от която Кошлуков има дъщеря) ще дойде от Америка и ще ме гръмне.
- Обаче да нямате сега проблеми с някои хищници?
- Хищник?
- Ами, да кажем, с вълк?
- Не, както добре знаете, историята с Ивайла сигурно изглежда готино на екран, като флирт, като любов. Но е на екрана.
- Изглеждахте си заплеснат по нея съвсем наистина...
- Ако някой каже, че Ивайла не е красива, трябва да е сляп. Зашеметяваща е. Не крия, че ми харесва, но тя има своето семейство, аз моето. А че Ивайла не можеш да я пропуснеш от погледа си, е научно доказан факт. Според мен тя може да обърне умрял хомосекуалист в гроба.
- В къщата се сприятелихте с внука на Тодор Живков -Тошко. Да не би да развихте стокхолмски синдром - при който жертвата се привързва към палача?
- Няма как да не развиеш тази зависимост, в къщата няма друг свят, единствената информация е вътре, нямаш телефон, нямаш вестници... И това, което ти остава, са тези 18 души и задачите, които имаш.
- Но е въпрос на избор с кого да общуваш, а във вашия случай дори се сприятелихте?
- Тошко е толкова жертва на тоталитарната система, колкото съм и аз. Макар той да твърди, че му е най-любимата. Всъщност падането на комунизма го е съсипало. И е рухнал, след като е разбрал истината. Така че и той плаща цената на 1989 г. по свой начин. В къщата Тошко направи такава пародия на режима, така иронизира строя, че, признавам, аз не мога да осмея комунизма така, както той го направи. Затова му казах, че ми е приятел и го прегърнах. Той не може да отговаря за греховете на родителите си.
- Сега да не го направите нововремец?
- Ще бъде трудно, но разбирам, че не може да стане и член на БСП, долу-горе ги псува със същия успех и тях. Но можем да бъдем приятели навън.
- Казвате, че понеже не можели да извадят някакви ваши далавери, затова се изписали лъжи. Сега преговаряте с Иван Костов за обща коалиция. Искате да сте в един отбор с човек, когото довчера обвинявахте, че е разпродал държавата за жълти стотинки?
- Няма да спра да говоря за големите приватизационни сделки и при Виденов, и при Костов, и при царя. Смятам, че единственият път вече в политиката е честност. Както съм казвал, че царят продаде БТК без пари, така смятам, че и „Кремиковци" за 1 долар е порочна сделка. За сделката с БГА „Балкан" съм правил комисия в парламента и съм я разглеждал. И смятам, че тогавашният финансов министър Муравей Радев в кабинета на Иван Костов направи изключително престъпна приватизация. И това твърдя и сега. Но трябва да имаме куража, ако искаме хората да ни повярват, да кажем истината.
- Как си го представяте: Иван Костов излиза и казва: „Аз благослових престъпната приватизация на БГА „Балкан"?
- Муравей Радев трябва да го направи. Костов има своите фенове и качества на политики това никой не може да го отрече. Но за да се обедини десницата, първо трябва много по-смело да се анализира управлението му. А то има и огромни плюсове. И никой не може да отрече стабилизацията на валутата, валутния борд и т. н. От друга страна, приватизационните сделки трябва да получат отговорите си.
- Докъде стигнахте в преговорите за коалиция със СДС и ДСБ?
- Текат. Вярвах, че след промяната, след четирите смени на председател, след обновлението си СДС е излязло от кризата. Оказа се, че проблемите продължват, напускания, цепения, съдебни проблеми, бунт вътре в организацията. Има битки за места, реанимират се фигури и лица, които са доста износени. А разговорът за политика липсва. Примерно искаме мажоритарни избори или закон за референдумите, или нов закон за държавния служител... Това са все теми на „Новото време", които сме ги работили и сме ги внесли като закони. И те трябва да са в основата на обединението. Всички останали разговори за коалиции ще изглеждат като търговия за места в листите.
- Как ще коментирате 8-процентната бариера пред коалициите?
Това е удар и срещу цялата десница, защото ще попречи на обединението. Безобразен текст, опит да се избяга от истинския разговор за мажоритарен вот.
- Чу се, че коалиция на СДС, ДСБ и „Новото време" евентуално ще се регистрира с партията на Мария Капон - ЕНП?
- Не зная. Но това са технически процедурни хватки заради опита за насилственото обезличаване на партиите от десницата.
Той (б. p., Емил Кошлуков) разпространявал политически вицове, в които злостно се осмивали български и съветски ръководители. Твърдял, че ЦРУ е хуманен институт, че умишлено в НРБ се поддържа по-нисък стандарт на живота, за да се държат по-лесно в подчинение работниците, че офицерите от БНА получават незаслужено големи заплати... Деянието на редн. Кошлуков е престъпление по чл. 108 от НК, с цел да отслаби властта в НРБ, разпространявал клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществения строй в България. (Б. р. - из обвинителния акт на Емил Кошлуков)
В-к „Труд” 14.04.2009 г.
Емилия КАРААБОВА